Primátor Prešova Milan Benč dostane od 1. augusta zvýšený mesačný plat 66 400 Sk

27.07.2004 Celý región

Vopred pripravený návrh zvýšiť mesačný plat primátorovi mesta Prešov Milanovi Benčovi na 66 400 Sk schválili 26. júla na 13. riadnom zasadnutí členovia Mests...
Vopred pripravený návrh zvýšiť mesačný plat primátorovi mesta Prešov Milanovi Benčovi na 66 400 Sk schválili 26. júla na 13. riadnom zasadnutí členovia Mestského zastupiteľstva v Prešove. Rozhodnutie nebolo jednomyseľné, traja poslanci hlasovali proti a ďalší šiesti sa zdržali, odobrili ho však 17, a to stačilo.

Plat sa Benčovi zvýši o sedem percent s účinnosťou od 1. augusta t. r. Doterajší plat 62 tisíc korún mu poslanci schválili vo februári 2003.
Predkladateľ návrhu úpravy prednosta Mestského úradu v Prešove Ján Dobrovič o. i. argumentoval tým, že doterajší mesačný plat prešovského primátora je najnižší z platov všetkých ostatných primátorov krajských miest SR. Aj po zvýšení však zostáva na tomto mieste. Ostatní majú minimálne 70 tisíc korún.
Podľa platných právnych noriem minimálny plat primátora takého mesta ako je Prešov predstavuje 3, 54 násobok priemerného mesačného hrubého platu zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Znamená to, že ide o čiastku 50 900 Sk. Mestský parlament má kompetenciu zvýšiť plat prvému mužovi mestskej samosprávy až na dvojnásobok uvedenej sumy.
Poslanci tiež o sedem percent zvýšili mesačné platy obom zástupcom primátora Stanislavovi Gobanovi a Milanovi Lacovi. Prvý z nich bude od 1. augusta poberať 35 400 Sk, druhý 34 300 Sk.

(jj)
 

Vyberte región